Comedy en sketches bij InnSpire

André Scholten is trainer, coach en scrummaster bij InnSpire, een club van bevlogen interim IT Professionals gericht op testen, Agile, SCRUM en Full-stack developing. Ik sprak André over de inspirerende samenwerking met het Comedyhuis.

Hoe is de samenwerking met het Comedyhuis begonnen?

“In 2018 deed ik zelf een comedycursus bij het Comedyhuis, daar leerde ik zoveel, juist ook voor mijn professionele leven, dat dit naar meer smaakte. Als coach is het belangrijk dat je een sprankelende manier van werken hebt. Daarvoor moet je dicht bij jezelf blijven en aan de andere kant jezelf niet te serieus nemen. Humor helpt daarbij.

Toen wij een tijdje terug aan het nadenken waren over een marketingstrategie inspireerde onze kernwaarde ons daarbij ‘Laten we lol maken met elkaar en vandaar onze klanten zo goed mogelijk helpen’. We wilden spotjes gaan maken, die grappig zijn en licht, verwijzend naar ons werk. We wilden ze laten maken door onze eigen mensen, met de kans en hoop dat ze viraal gaan. We zijn hier zelf mee aan de slag gegaan, maar we waren niet helemaal tevreden met het resultaat. Het werd toch iets te oubollig, het zag er net te krakkemikkig uit. Ik heb toen contact opgezocht met Jeroen Pater van het Comedyhuis om te kijken of we hierin zouden kunnen samenwerken. Zij zijn tenslotte de comedy experts.”

Hoe zijn jullie aan de slag gegaan?

“We zijn begonnen met de workshop ‘How to become a comedian in one day’. Met 22 collega’s zijn we aan de slag gegaan. We hebben de workshop gehouden op een leuke locatie, de Spiegelbar in het oude Tivoli. Wat is deze workshop een verrijking, je leert echt hoe je dicht bij jezelf de echte grappen kunt vinden. Dit concept is echt een aanrader voor bedrijven die lol in het werk, plezier maken met elkaar en hoge kwaliteit willen leveren, belangrijk vinden. Een zeer leerzame dag waarbij de basis van comedy voorbijkomt en je je eigen materiaal schrijft. En als klap op de vuurpijl stonden we ’s avonds op het podium voor collega’s én echt publiek. Het werd een hilarische dag dankzij Jeroen Pater. Met zijn enorme ervaring hielp hij overal de scherpte te vinden in de grappen. Wat een vakman.”

Hebben collega’s je verrast?

“We hebben geleerd om onszelf niet te serieus te nemen. En het oordeel was niet zo groot, ‘we were in it together’, we gunden het elkaar. Mensen waren vooral verrast dat ze het zelf durfde, en dat het leuker werd dan verwacht. Het was fijn dat zoveel collega’s de kracht van humor zo zelf hebben ervaren.”

Hoe staat het met de filmpjes?

“We hebben nu 5 filmpjes opgenomen en geëdit. We zijn nu de puntjes op de i aan het zetten, dus binnenkort gaan we live op alle socials en ook onze website. In totaal willen we 25 filmpjes gaan maken van 1-2 minuten. Wij bedenken het en zijn de acteurs. Maar het Comedyhuis helpt ons met de scripts nog strakker te maken, bij het filmen en editen. Zo blijft het eigen, maar dan wel met de gewenste kwaliteit.”

Hoe zie je de verdere samenwerking met het Comedyhuis?

“We hebben een academy met allerlei trainingen voor mensen die werkzaam zijn in de wereld van SCRUM en Agile werken. Wij geloven erin dat de training ‘How to become a comedian in one day’ echt kan helpen om je een betere facilitator te maken. Door over een echt probleem een grap te maken, is het probleem niet meer van jou, dan creëer je lucht. Je leert hoe belangrijk het is om je goed voor te bereiden, om je materiaal te testen en in het hier en nu te blijven. Je leert hoe leuk het is om jezelf niet te serieus te nemen, en daardoor juist een krachtiger professional te worden. We gaan deze training in samenwerking met het Comedyhuis ook aan onze klanten aanbieden. Dit sluit dan weer mooi aan bij onze kernwaarde. Lol maken.”