Consulting Comedian – Eerste hulp bij zelfspot

We spraken met Tim Kroezen, regular bij Comedyhuis en Consulting Comedian.

Wat is dat Consulting Comedy?

‘Het is eigenlijk wat het woord al zegt, een combinatie van comedy en consultancy. Ik heb zelf een achtergrond als veranderkundige consultant en daarnaast ben ik comedian. Met Consulting Comedy combineer ik die twee. Als consultant help ik organisaties bijvoorbeeld met de transitie naar Agile werken, of de Lean-transitie of ik ondersteun bij PI-events. Ik doe dit voor o.a. consultancy clubs, de overheid en brancheorganisaties. Met Consulting Comedy, gebruik ik humor om organisaties bij verandering te ondersteunen.’

Hoe ziet Consulting Comedy er concreet uit?

‘Aan het eind van een training of congres hou ik de organisatie een spiegel voor in de vorm van een comedy set van ongeveer 20 minuten. Je kunt het vergelijken met een roast, maar het is geen oppervlakkige roast. Het gaat echt over wat ik gezien heb in de organisatie en wat hen wel en niet helpt in het behalen van hun doelen. Dus zowel zeggen dit doe je heel goed, maar ook hier loop je 5 jaar achter. Wat je ook vaak ziet dat er verschillende kampen zijn in een organisatie, bijvoorbeeld het MT en de uitvoerende afdelingen. En beide vinden dat de ander moet veranderen. Of de directie zegt aan de ene kant we moeten Agile gaan werken, maar is op andere vlakken aan het micromanagen. Wanneer je dan met concrete voorbeelden een spiegel kan voorhouden, dan kan daar om gelachen worden, maar ook over nagedacht worden. Ik maak met humor bespreekbaar wat niet bespreekbaar is en ik maak de problematiek daardoor luchtiger. Wanneer er lucht bij komt is het makkelijker om in beweging te komen.’

Hoe bereid je zoiets voor?

‘Hoe meer ik heb gezien van de organisatie hoe beter het werkt. Het is namelijk belangrijk dat het publiek herkent wat ik zeg. Dat ze merken dat ze gezien zijn, dat ik snap wat er speelt. Hoe complexer de organisatie, hoe meer mensen ik wil spreken. De meest uitgebreide versie bestaat uit verschillende interviews, bijwonen van een paar vergaderingen, het lezen van evaluaties plus observeren op de dag zelf. Meest uitgeklede versie is alleen observeren op de dag zelf.’

Interesse in eerste hulp bij zelfspot? Neem contact op en we bespreken vrijblijvend de mogelijkheden.