Apenheul: Presenteren met humor

Het Comedyhuis was het afgelopen jaar vier keer te gast in de Apenheul. Apenheul staat voor soortbehoud en natuureducatie. Een belangrijk onderdeel van deze educatie zijn de verhalen die de dierenverzorgers in het park vertellen over de dieren, hun soortgenoten in het wild en de natuur in het algemeen.

De dierenverzorgers geven deze voederpresentaties vaak al jaren. Hoe hou je de presentaties dan fris, hoe maak je deze presentaties nog spannender, persoonlijker en pakkender?Apenheul heeft het Comedyhuis gevraagd om de verzorgers te helpen de boodschap (nog) beter over te brengen d.m.v. presentatietechnieken en humor.

Comedians Soula Notos en Jeroen Pater zijn met de verzorgers aan de slag gegaan. Ze kregen bijvoorbeeld de opdracht om te vertellen over hun favoriete jeugdherinnering. Hierdoor konden ze ervaren wat er gebeurt als je een verhaal beeldend en persoonlijk maakt. Vervolgens is er ook gekeken waar je het beste in je verhaal een grap kunt plaatsen en hoe je bestaande grappen kunt aanscherpen. De verzorgers hebben soms de neiging om meerdere korte verhalen te vertellen tijdens een presentatie, ze hebben tijdens de training gezien hoe krachtig het is wanneer je wat meer inzoomt op één verhaal. En uiteraard is er aandacht geweest voor het contact met het publiek, want het gaat er om de mensen aan wie je het verhaal vertelt te raken.

Soula Notos, Comedian Comedyhuis: “De dierenverzorgers zijn super sympathieke mensen die het al heel goed doen qua presentaties en zeker gezien de niet altijd ideale omstandigheden (regen, kou, weinig of juist heel veel publiek, vaak geen echt podium). Sommigen vinden zichzelf minder belangrijk dan de dieren en willen niet echt in the picture staan, maar wij als publiek willen graag de kennis en ervaringen horen van hen, de experts. We geven hun terug dat ze ruimte mogen innemen, dat hun verhalen en zijzelf ertoe doen. Ruimte innemen betekent ook je stem goed projecteren, contact maken, stiltes durven laten vallen, interactie met het publiek, iets persoonlijks vertellen, een grapje maken. Het is een performance.”

Interesse in een presentatietraining voor jouw organisatie? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.