ChatGPT Comedy: strijd om de beste grap

Afgelopen zaterdag, 22 juli, brachten comedians en ChatGPT een unieke mix van humor en technologie op het podium in de voorstelling “Comedy ChatGPT”. In het kader van het Utrecht Summer Comedy Festival worden experimentele show-concepten getest voor het Utrecht International Comedy Festival. Het concept, waarbij comedians het opnamen tegen AI, was bedacht en gehost door Jeroen Pater.

Het was de eerste editie van deze show en zeker een gewaagd experiment: de enige die geen spanning voelde was ChatGPT! Zelf zegt GPT hierover: “het was een leerervaring”. Wat bleek die avond? ChatGPT kan niet hele comedy stukken schrijven die het niveau van ervaren comedians evenaren, maar bij de one-liners werd het al lastiger te raden wie de bedenker was. Het was een fascinerende ervaring om te zien hoe een Large Language Model (LLM) zo’n impact kan hebben.

Echter, de ware sterren van de avond waren onze comedians. Alle lof voor Marc van Gestel, Tim Kroezen, Djoni de Vos en Shariff Nasr. Hun humor, timing en talent maakten de avond echt compleet en benadrukten dat er nog geen vervanging is voor de menselijke touch in comedy.

En dan hebben we nog beeldend kunstenaar Sasja Bork, die twee mensen uit het publiek afbeeldde middels de text-to-image generator Midjourney. Zo zag het publiek niet alleen in tekst, maar ook in beeld waar AI toe in staat is, mits aangestuurd door een creatief brein.

AI heeft nog een lange weg te gaan, maar in samenwerking met echte mensen zien we een potentieel dat opwindend en echt leuk is.

We zijn dan ook verheugd aan te kondigen dat we in februari 2024 een nieuwe ChatGPT Comedyshow zullen brengen tijdens het Utrecht International Comedy Festival.

We kijken ernaar uit om je daar weer te zien. Bereid je voor op nog meer lachen, nog meer innovatie en nog meer onvergetelijke momenten.