Tobi Kooiman

Tobi Kooiman is cabaretier, stand-up comedian, wiskundige en was finalist bij Cameretten, waar de jury zijn voorstelling “een waar feest voor de theaterbezoeker” noemde en de mensen in het uitverkochte Oude Luxor Theater hem beloonden met de Publieksprijs.

Op het podium doet hij verwoede doch vergeefse pogingen om zijn logica toe te passen op het leven en de vraagstukken die daar onvermijdelijk bij komen kijken. Dat het publiek daar ongegeneerd doorheen lacht, neemt hij op de koop toe.

Zijn eerste solovoorstelling, Best Of, ging in 2021 in première in De Kleine Komedie in Amsterdam en kreeg meteen ★★★★★ van cabaret.nl – dat was sinds 2019 niet meer voorgekomen! “Wat een verfrissende wind laat Tobi Kooiman waaien. (…) Hoewel je voor een ‘Best Of’ een aantal ‘hits’ moet hebben gehad, zijn die er met deze eerste voorstelling nú al in overvloed.” Verder noemde de Volkskrant hem “een persoonlijkheid met een geestige, eigenzinnige kijk op de wereld” en schreef de Theaterkrant: “De inkijk die we krijgen in dat slimme, bijzondere hoofd van hem is origineel en grappig. (…) Ik hoop dat die kinderen er komen. Omdat ik mij nu al kan verheugen op de programma’s die dat gaat opleveren.”